Relationship Between Food Acceptability and The Amount of Leftover Food Among Patients in The Rehabilitation Room of Drug Dependence Hospital of Jakarta

https://doi.org/10.33860/jik.v17i1.1483

Authors

  • Eka Puspitasari Department of Nutrition, Faculty of Health Science and Technology, Universitas Binawan, Jakarta Timur, Indonesia
  • Tri Ardianti Khasanah Department of Nutrition, Faculty of Health Science and Technology, Universitas Binawan, Jakarta Timur, Indonesia
  • Adhila Fayasari Department of Nutrition, Faculty of Health Science and Technology, Universitas Binawan, Jakarta Timur, Indonesia

Keywords:

Cutlery, Acceptability, Leftover Food, Food Temperature, Serving Time

Abstract

Acceptability of food is influenced by many related factors such as individual factor, food factor and environmental factor. The success of a food administration is often associated with the presence of leftover food consumed by the patient. Leftover food is also an indicator of the success of nutrition services in hospitals. This study aims to determine the relationship between food acceptability and the amount of leftover food among patients in the rehabilitation room of Drug Dependence Hospital of Jakarta. This was a descriptive study with a cross sectional approach. The study samples were selected using purposive sampling technique as many as 33 respondents. The results of bivariate analysis showed that there was a relationship between the leftover food and food temperature (p 0.017), the food serving time (p 0.006), and the suitability of cutlery used (p 0.009) with food acceptability. It can be concluded that there was a relationship between food acceptability and leftover food among patients in the rehabilitation room of Drug Dependence Hospital of Jakarta. It is recommended to conduct further study with a larger number of samples and involve other variables to find out which variables are related to food acceptability and food lefovers.

References

Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 43 Tahun 2016 tentang Standar Pelayanan Minimal Bidang Kesehatan.2016.

Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. Peraturan Menteri Kesehatan No. 78 Tentang Standar Pelayanan Gizi Rumah Sakit. 2013.

Julia D, Nurohmi S, Rahadiyanti A, Damayanti AY. Hubungan Daya Terima Makanan Dengan Biaya Sisa Makanan Pada Pasien Skizofrenia. Darussalam Nutrition Journal. 2018 Jun 1;2(1):19-28.

Habiba RA, Adriani M. Hubungan Depresi, Asupan, dan Penampilan Makanan dengan Sisa Makan Pagi Pasien Rawat Inap (Studi di Rumah Sakit Islam Jemursari Surabaya). Amerta Nutr. 2017;1:198-208. https://doi.org/10.20473/amnt.v1i3.2017.198-208

Pamungkas TU., & Subandriani DN. Faktor- faktor Yang Berhubungan Dengan Sisa Makanan Pada Pasien Kanker Payudara Di Rumah Sakit Dadi Keluarga Purwokerto: 2017.

Kartini RF, Primadona S. Hubungan Bentuk, Rasa Makanan, dan Cara Penyajian dengan Sisa Makanan Selingan Pada Pasien Anak di Rumah Sakit Angkatan Laut Dr. Ramelan Surabaya. Amerta Nutrition. 2018;2(3):212-8.

Nurjanah, H. Hubungan Ketepatan Besar Porsi Terhadap Kepuasaan Pasien Dan Sisa Makanan Pada Makanan Lunak Di RS Muhammadiyah Dan Santo Yusuf Bandung. Repository Poltekkes Kemenkes Bandung: 2019.

Damayanti S. Hubungan variasi menu, besar porsi, sisa makanan dan tingkat kepuasan pasien pada makanan lunak di Rumah Sakit Umum Daerah Cengkareng. Ilmu Gizi. 2016.

Kusuma HS. Hubungan Suhu Makanan Dengan Sisa Makanan Pada Pasien Diet Tktp Di Rumah Sakit Roemani Muhammadiyah Kota Semarang. Jurnal Gizi. 2020 Jun 10;9(1).

Tanuwijaya LK, Sembiring LG, Dini CY, Arfiani EP, Wani YA. Sisa makanan pasien rawat inap: analisis kualitatif. Indonesian Journal of Human Nutrition. 2018 Jun 30;5(1):51-61.

Tanuwijaya LK, Novitasari TD, Arfiani EP, Wani YA, Wulandari DE. Kepuasan pasien terhadap variasi bahan makanan di rumah sakit. Jurnal Gizi. 2019;8(1).

Velita, S. Pengaruh Penyajian dan Cita Rasa Makanan terhadap Sisa Makanan Pasien di Rumah Skit Umum Daerah Deli Serdang Tahun 2016. Jurnal Pembangunan Wilayah & Kota; 2016: 1(3), 82–91.

Sundara S. Hubungan Rasa, Aroma dan Suhu Makanan dengan Sisa Makanan pada Pasien Rawat Inap Kelas III di RSUD dr. Soekardjo Kota Tasikmalaya. Repository Universitas Jenderal Soedirman: 2019.

Rina A, Noor T, Setyowati S. Hubungan Ketepatan Waktu Penyajian Dan Mutu Makanan Dengan Sisa Makanan Pasien Dewasa Non Diet Di RSU PKU Muhammadiyah Bantul. Repository, Poltekkes Kemenkes Yogyakarta: 2017.

Nabella D A. Hubungan Nafsu Makan, Besar Porsi, Dan Rasa Makanan, Serta Faktor Lingkungan, Dengan Sisa Makan Siang Pasien Rawat Inap Di Ruang Anggrek RSU BUNDA Palembang. Repository UNSRI: 2018.

Ronitawati P, Puspita M, Citra K. Faktor-faktor yang berhubungan dengan sisa makanan di rumah sakit umum daerah Koja Jakarta Utara tahun 2017. HSG Journal. 2018 Aug 16;3(1):57-76.

Ronitawati, P., Fujima, M., Sitoayu, L., Sa'pang, M. and Dewanti, L.P., 2021. Hubungan Tingkat Kepuasan Dan Kualitas Pelayanan Makanan Terhadap Biaya Sisa Makanan Dan Zat Gizi Yang Hilang Pada Pasien Di Rumah Sakit Umum Daerah Koja Jakarta. Gizi Indonesia, 44(1), pp.77-86.

Nurqisthy A, Adriani M, Muniroh L. Hubungan kepuasan pelayanan makanan dengan tingkat kecukupan energi dan protein pasien di rumah sakit Universitas Airlangga Surabaya. Media Gizi Indonesia. 2017;11(1):32-9.

Mutmainah, N., Windiyaningsih, C. and Dewanto, D., 2020. Determinan Yang Mempengaruhi Besaran Sisa Makanan Pada Pasien Geriatri, Penyakit Dalam Dan Obgyn Di Ruang Rawat Inap RS Bhayangkara Brimob Tingkat III Jakarta. Jurnal Manajemen dan Administrasi Rumah Sakit Indonesia (MARSI), 4(1), pp.1-12.

Wirasamadi NL, Adhi KT, Weta IW. Analisis sisa makanan pasien rawat inap di RSUP Sanglah Denpasar Provinsi Bali. Public Health and Preventive Medicine Archive. 2015 Jul 1;3(1):88-95.

Downloads

Published

2023-05-31

How to Cite

Puspitasari, E. ., Khasanah, T. A. ., & Fayasari, A. . (2023). Relationship Between Food Acceptability and The Amount of Leftover Food Among Patients in The Rehabilitation Room of Drug Dependence Hospital of Jakarta . Poltekita: Jurnal Ilmu Kesehatan, 17(1), 190–195. https://doi.org/10.33860/jik.v17i1.1483

Issue

Section

Original Articles

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.