Edukasi Pentingnya Gizi Seimbang dan Aktivitas Fisik pada Remaja Putri di Masa Pandemi COVID-19

Education on the Importance of Balanced Nutrition and Physical Activity among Young Women during the COVID-19 Pandemic

https://doi.org/10.33860/pjpm.v3i2.886

Authors

Keywords:

Education, Covid-19, Adolescents

Abstract

Covid-19 pandemic caused significant changes to lifestyle that affect adolescents’ dietary patterns and physical activity. The purpose of this educational activity is to increase the knowledge and awareness of adolescents to maintain their diet and physical activity in the mids of the Covid-19 pandemic. 30 adolescents actively participated in online education activities. The material presented consisted of 4 topics, namely 1) Tumpeng Gizi, 2) Balanced Nutrition Guidelines; 3) My Plate and 4) The importance of physical activity for adolescents. The education is presented using presentation and educational video with total duration of 60 minutes. The results show that there was no difference of correct answer on ‘Question 1’ (100%) and ‘Question 5’ (67%) about Tumpeng Gizi and physical activity. There was increase of correct answer on ‘Question 2’ (100%) and ‘Question 3’ (87%) about recommendation of sugar and salt intake. However, there was a decrease of correct answer on ‘Question 4’ (50%) about how to manage balanced nutrition intake. We hope that the education can be continued with focus of improving skill on how to manage the balanced nutrition intake among adolescents.

 

ABSTRAK

Pandemi Covid-19 menyebabkan perubahan yang signifikan pada kebiasaan gaya hidup sehingga berpengaruh terhadap pola makan dan aktivitas fisik remaja. Tujuan kegiatan edukasi ini adalah untuk meningkatkan pengetahuan dan kesadaran remaja putri untuk tetap menjaga pola makan dan aktivitas fisik di tengah pandemi Covid-19. Sebanyak 30 orang ikut aktif berpartisipasi dalam kegiatan edukasi dengan metode penyuluhan yang dilakukan secara daring. Materi yang disampaikan terdiri dari 4 topik yaitu 1) Tumpeng Gizi Seimbang; 2) Pedoman Gizi seimbang; 3) Isi Piringku dan 4) Pentingnya Aktivitas Fisik bagi Remaja. Materi disajikan dalam bentuk presentasi dan video edukasi selama 60 menit. Penilai keberhasilan edukasi menggunakan kuesioner pre dan post-test yang terdiri dari 5 pertanyaan dengan pilihan jawaban ganda. Hasil evaluasi edukasi menunjukkan bahwa tidak ada perbedaan jumah responden yang menjawab dengan benar pada ‘Soal 1’ (100%) tentang tumpeng gizi dan ‘ Soal 5’ (67%) tentang aktivitas fisik. Ada peningkatan jumlah responden yang menjawab dengan benar pada ‘Soal 2’ (100%), dan ‘Soal 3‘ (87%) tentang asupan gula dan garam yang tepat. Namun, ada penurunan jumlah responden yang menjawab ‘Soal 4’ tentang menjaga asupan gizi yang tepat yaitu 15 orang (50%). Kami berharap kegiatan ini dapat dilanjutkan dengan tujuan untuk meningkatkan keterampilan remaja bagaimana mengatur dan mengontrol agar asupan gizi tetap terjaga sesuai kebutuhan selama pandemi.

References

Almatsier, S. (2010). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. Retrieved from https://onesearch.id/Record/IOS2882.BALLI000000000001264

Amalia, R., Hamzah, & Fauzi, Z. (2018). Efektivitas Layanan Informasi Menggunakan Media Audiovisual Untuk Mengurangi Perilaku Merokok Pada Siswa Mts Al-Azhar Kecamatan Alalak Kabupaten Barito Kuala Tahun Pelajaran 2017/2018. Jurnal Mahasiswa Bk An-Nur Berbeda Bermakna Mulia, 4(2), 21–29. http://dx.doi.org/10.31602/jmbkan.v4i2.1451

Amaliyah, M., Soeyono, R. D., Nurlaela, L., & Kritiastuti, D. (2021). Pola Konsumsi Makan Remaja Di Masa Pandemi Covid-19. Jurnal Tata Boga, 10(1), 129–137. Retrieved from https://ejournal.unesa.ac.id/index.php/jurnal-tata-boga/article/view/38402

Ammar, A., Brach, M., Trabelsi, K., Chtourou, H., Boukhris, O., Masmoudi, L., Bouaziz, B., et al. (2020). Effects of COVID-19 Home Confinement on Eating Behaviour and Physical Activity : Results of the. Nutrients, 12(1583), 13. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32481594/

Ashadi, K., Mita Andriana, L., & Pramono, B. A. (2020). Pola Aktivitas Olahraga Sebelum dan Selama asa Pandemi Covid-19 Pada Mahasiswa Fakultas Olahraga dan Fakultas Non-Olahraga. Jurnal SPORTIF : Jurnal Penelitian Pembelajaran, 6(3), 713–728. Retrieved from https://doi.org/10.29407/js_unpgri.v6i3.14937

Boulos, R., Vikre, E. K., Oppenheimer, S., Chang, H., & Kanarek, R. B. (2012). ObesiTV: How television is influencing the obesity epidemic. Physiology and Behavior, 107(1), 146–153. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22677722/

Dini Primashanti, D. A., & Sidiartha, I. G. L. (2018). Perbandingan asupan energi, karbohidrat, protein dan lemak dengan angka kecukupan gizi pada anak obesitas. Medicina, 49(2). Retrieved from https://www.medicinaudayana.org/index.php/medicina/article/viewFile/66/174

Hafiza, D., Utmi, A., & Niriyah, S. (2021). Hubungan Kebiasaan Makan Dengan Status Gizi Pada Remaja Smp Ylpi Pekanbaru. Al-Asalmiya Nursing Jurnal Ilmu Keperawatan (Journal of Nursing Sciences), 9(2), 86–96. Retrieved from https://jurnal.stikes-alinsyirah.ac.id/index.php/keperawatan/article/view/671

Huber, B. C., Steffen, J., Schlichtiger, J., & Brunner, S. (2021). Altered nutrition behavior during COVID-19 pandemic lockdown in young adults. European Journal of Nutrition, 60(5), 2593–2602. Springer Berlin Heidelberg. Retrieved from https://doi.org/10.1007/s00394-020-02435-6

Kumar, A., Mpt, S., Sharma, N., John, A., & Mpt, S. (2020). Impact of Coronavirus disease-19 (COVID-19) lockdown on physical activity and energy expenditure among physiotherapy professionals and students using web-based open E-survey sent through WhatsApp, Facebook and Instagram messengers. Clin Epidemiol Glob Health., 9(January). Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32838062/

Mahdali, I. (2013). Edukasi Gizi Terhadap Perubahan Pengetahuan, Sikap, Pola Konsumsi Dan Aktifitas Sedentary Remaja Obesitas. Universitas Negeri Gorontalo, 14, 33–46. Retrieved from https://ejurnal.ung.ac.id/index.php/jjsc/article/download/2011/1223

Mediastuti, F. (2019). Edukasi Menjadi Remaja Sehat dan Berkualitas Melalui Program SMART Remaja. Jurnal Pengabdian dan Pengembangan Masyarakat, 2(2), 299. Retrieved from https://jurnal.ugm.ac.id/jp2m/article/view/47462

Mokoginta, F. S., & Manampiring, A. E. (2016). Gambaran Pola Asupan Makanan pada Remaja di Kabupaten Bolaang Mongondow Utara Kandidat Skripsi Fakultas Kedokteran Universitas Sam Ratulangi Manado. Jurnal e-Biomedik, 4(2), 1–10. Retrieved from https://ejournal.unsrat.ac.id/index.php/ebiomedik/article/view/14618/0

Sari, H. P., Subardjo, Y. P., & Zaki, I. (2019). Nutrition education, hemoglobin levels, and nutrition knowledge of adolescent girls in Banyumas district. Jurnal Gizi dan Dietetik Indonesia (Indonesian Journal of Nutrition and Dietetics), 6(3), 107. Retrieved from https://ejournal.almaata.ac.id/index.php/IJND/article/view/759

Saskiyanto Manggabarani, Anto J. Hadi, & Syamsopyan Ishak. (2020). Edukasi Aktivitas Fisik Dalam Pencegahan Obesitas Di Madrasah Tsanawiyah Aisyiyah Kota Binjai Education of Physical Activities in Obesity Prevention in Madrasah Tsanawiyah Aisyiyah Binjai City. Jurnal Pengabdian Masyarakat Ilmu Kesehatan, 1(1), 1–6. Retrieved from http://ejournal.helvetia.ac.id/index.php/jpmik/article/view/4601

Sekti, R. M., & Fayasari, A. (2019). Edukasi Gizi dengan Media Audiovisual terhadap Pola Konsumsi Sayur Buah pada Remaja SMP di Jakarta Timur. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 1(2), 77–88. Retrieved from https://www.neliti.com/publications/325951/edukasi-gizi-dengan-media-audiovisual-terhadap-pola-konsumsi-sayur-buah-pada-rem

Suryoadji, K. A., & Nugraha, D. A. (2021). Aktivitas Fisik pada Anak dan Remaja selama Pandemi COVID-19: A Systematic Review. Jurnal Mahasiswa, 13(1), 1–6. Retrieved from https://journal.uii.ac.id/khazanah/article/view/19939

Telisa, I., Hartati, Y., & Haripamilu, A. D. (2020). Faktor Risiko Terjadinya Obesitas Pada Remaja SMA Risk Factors of Obesity among Adolescents in Senior High School. Faletehan Health Journal, 7(3), 124–131. Retrieved from https://journal.lppm-stikesfa.ac.id/index.php/FHJ/article/download/160/61/

Thivel, D., Tremblay, A., Genin, P. M., Panahi, S., Rivière, D., & Duclos, M. (2018). Physical Activity, Inactivity, and Sedentary Behaviors: Definitions and Implications in Occupational Health. Frontiers in Public Health, 6(October), 1–5. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6182813/

Washi, S. A., & Ageib, M. B. (2010). Poor diet quality and food habits are related to impaired nutritional status in 13- to 18-year-old adolescents in Jeddah. Nutrition Research, 30(8), 527–534. Elsevier Inc. Retrieved from http://dx.doi.org/10.1016/j.nutres.2010.07.002

Zaki, I., & Sari, H. P. (2019). Edukasi Gizi Berbasis Media Sosial Meningkatkan Pengetahuan Dan Asupan Energi- Protein Remaja Putri Dengan Kurang Energi Kronik (Kek). Gizi Indonesia, 42(2), 111. Retrieved from https://persagi.org/ejournal/index.php/Gizi_Indon/article/view/469

Downloads

Published

2022-06-30

How to Cite

Dwijayanti, I., Ningsih, F. ., Pramoedyo, A. R. ., Khabibah, B. A. ., Febrianti, R. N. ., & Azza, Z. D. . (2022). Edukasi Pentingnya Gizi Seimbang dan Aktivitas Fisik pada Remaja Putri di Masa Pandemi COVID-19: Education on the Importance of Balanced Nutrition and Physical Activity among Young Women during the COVID-19 Pandemic. Poltekita: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(2), 286–292. https://doi.org/10.33860/pjpm.v3i2.886

Issue

Section

Articles